Stressziekten en onverklaarde lichamelijke klachten

Veel lichamelijk onverklaarde klachten zijn levensontwrichtend en uitputtend. Als er medisch geen alternatieven meer zijn kan hypnotherapie vaak helpen om de diepere oorzaken aan te pakken, acceptatie te vergroten, de klachten te verminderen en het leven weer op te pakken.

Onder stressziekten verstaan we overspannenheid, burn-out, surmenage, overwerktheid, RSI en in enige mate het chronisch vermoeidheidssyndroom. De overeenkomst bij deze aandoeningen is dat zij ontstaan door langdurige uitputting van lichaam en geest. Het lichaam reageert op zijn eigen manier en geeft signalen van deze overbelasting af.

Bij overspannenheid (=”surmenage”) en burn-out geeft dit meestal de volgende klachten:

  • moeheid
  • slaapproblemen
  • emotionaliteit
  • ongeduld, irritatie
  • concentratiestoornissen
  • geheugenproblemen
  • piekeren
  • gejaagd gevoel

Bij iedereen kunnen er meer klachten zijn dan bovenstaande en ze kunnen per persoon verschillen in hevigheid.

Alleen uitrusten is niet voldoende, het is belangrijk om ook de oorzaak van de aandoening aan te pakken, anders zou je na een periode van herstel weer terugvallen in het oude patroon.

Begeleiding bij deze klachten draait in de eerste plaats om een grondig herstel en vervolgens om een succesvolle re-integratie (werk en/of maatschappij) en voorkoming van terugval.
De meeste mensen komen tussen de tien en vijftien keer, gedurende ongeveer een jaar.
In deze periode zijn ze hersteld en ook voorzichtig aan het werk gegaan. De begeleiding houdt meestal op als iemand zich weer helemaal goed voelt en niet meer bang is voor terugvallen.

Tijdens de begeleiding krijg je informatie, adviezen, huiswerkopdrachten, ondersteuning in de richting van werk/arbo-dienst/maatschappij en natuurlijk ruimte voor je eigen verhaal, wensen en inbreng. Er zijn veel goede technieken die bij de begeleiding gebruikt worden en het belangrijkste is dat ze passen bij de cliƫnt. Dat is steeds het uitgangspunt. Er is geen standaardprotocol voor de begeleiding, wel een persoonsgebonden plan om het beoogde doel te bereiken.

Naast het persoonsgebonden doel is het algemene doel van de begeleiding: gezonde en spoedige terugkeer in de maatschappij, waarbij de kans op terugval zeer gering is.